Oldalak

2014. május 19., hétfő

Jóga Elmélyülés A Zöld Templom Jóga Farmon


5 napos Jóga Elmélyülés a Zöld Templom Jóga Farmon


(Káli medencében, Balaton-felvidék)


Június 4 – 9.


A Zöld Templom Jóga Farm első, beavató jógatábora lesz ez a tábor, igazi „jógikus” körülmények között: távol várostól, lakott településtől, nyugodt és harmonikus környezetben, festői tájképpel, tiszta levegővel és „civilizáció-mentesen”: nincsen elektromos vezeték (tehát nincs elektromos áram sem), csak a gyertyafény; nincs vezetékes víz, csak a tiszta esővíz-zuhany és a közeli tavak a fürdéshez, valamint friss forrásvíz az iváshoz. Nincs zaj, csak a madárcsicsergés és az éjjeli ciripelés; nincsenek városi fények, csak a csillagok és a Hold ragyogása. Nincs élettelen, egészségtelen étel, csak élő (nyers), vegetáriánus/vegán (hús, tejtermék és tojás mentes) táplálék, és persze a friss gyümölcs a fákról, éppen, ami érni fog. Ezt az 5 napot a Természettel összhangban, természetes egyszerűségben töltjük el a jóga szellemében.  


A napot hajnali csendben üléssel (meditáció) kezdjük a kertben, vagy a ház mögötti kis „piramis-hegy” tetején ülve, majd a Pranayama művészetét gyakoroljuk a hajnali friss levegőben. Ezután a fizikai testet felébresztjük és energetizáljuk egy-egy ászana sorozattal. Bőséges reggeli és egy kis pihenő után délelőtt a jóga egy-egy tanítását beszéljük át. A nap hátralévő részében, attól függően, hogy milyen lesz az idő lehet a teendőket, a gyakorlást, vagyis a programokat variálni: ha túl nagy lesz a meleg, akkor jól fog esni egy kis frissítő úszás a közeli Salföldi tóban, vagy a Balatonban; majd vár még ránk még egy ászana „workshop”, amikor az ászanákat elemeire szedjük és újra összerakjuk, időt hagyva a részletekre, kielemezve a mozdulatokat és a pózokat, figyelve a helyes kivitelezésre. Tanulunk még újabb elemeket is és sorozatokat. A gyakorlás során alkalmazzuk mind a „klasszikus” Iyengari, kitartott pózokat, valamint a dinamikus áramló (flow) mozgássorozatokat. A Hatha jóga mozgás művészetét próbáljuk tökéletesíteni (amely által tökéletesedik a jellem is). Időt szentelünk azokra a területekre is, amelyekre az órákon nincs idő: a Bandhák (energia zárak), Mundrák (energia manipuláció) megismerése és alkalmazása.

Az késő délutáni ebéd/vacsorát közösen készítjük el, amely 70-80%-ban élő/nyers és csak 20-30%-ban főtt alkotókból fog állni.    


Az estéket a jógával kapcsolatos beszélgetésekkel, esti ülő meditációval (a szabadban), vagy „mozgó csend meditációval” (séta csendben egy szép helyre és ott egy kis meditáció), vagy hangfürdőzéssel (a tibeti tálak és a tampura hangjaiban), vagy mantrák tanulásával és közös mantra énekléssel töltjük el. A napok valamelyik estéjén vendégségbe megyünk a közelben lakó Jeszenszky Istvánhoz egy csodálatos esti, meditációs zenélésre a Napfényszentélyben (Szentbékkálán). (István világviszonylatban is kiemelkedő Sarod művész, lélekemelő, meditatív zenét játszó művész, aki az egész életét a zenének, a hangoknak szentelte. Egy  „zenével gyógyító hangszerzetes”. Facebook: Istvan Sky, web: www.miracles.hu).


A Jógikus tanításokat elsősorban azokból a tanításokból szeretném átadni, amelyeket a Dél-Kelet Indiai Ashramban kaptam, fél éves tartozkodásom során. Az Ashramban az ún. Rishiculture Ashtanga Jóga tanításaiba kaptunk beavatást.  A Rishiculture Ashtanga Yoga két, több ezer éves múltra visszatekintő tanítványi lánc összeolvadásából jött létre. Ez a két vonal, az Észak-Indiai Bengáli Tantra Tradíció és a Dél-Indiai Saiva Siddantha (Shiva) Tradíció.
Mára már nem sok, ezer évekre visszavezethet
ő tanítványi  lánc maradt életben Indiában, így ez a tanítványi lánc a jóga legősibb, legautentikusabb és legtisztább tanításait őrzi.


A tanítások, amikről szeretnék beszélni:

  •  Mi is valójában a jóga? A jóga rövid története. Különböző jógairányzatok és jóga iskolák. (hogy el tudjunk ebben igazodni).

  • Az Ashtanga jóga nyolc lépcsőfoka a Rishiculture Ashtanga jóga tanításai alapján: az emberi lét és tudat evoluciója és az agy szerkezetének fejlődése, valamint ennek kihatása az ember fejlődésére, viselkedésére.

  • A nyolc lépcsőfok kielemzése: Yama (megszabadulás az ember ösztönös, állati viselkedéstől), Niyama (az emberhez méltó lét megteremtése), Asana (a fizikai test erősítése, energetizálása, megtisztítása és gyógyítása), Pranayama (a test energia (prána) készletének növelése), Pratyahara (az érzékek befelé fordítása), Dharana (a figyelem összpontosítása), Dhyana (az elme megszüntetése, a valódi meditatív állapot), Szamadhi (a nyolc lépcsőfok végső foka: a megvilágosodott állapot).

  • A Hatha jóga területéről a Pancha vayu (az Öt Életenergia a testben) és Sat Karma (a test hatféle tisztítása). Ez utóbbiak közül a gyomor és az orr tisztítását (ha a körülmények megengedik) el is fogjuk végezni.

·         ...és még más, felmerülő gondolatok és témák a jóga végtelen világából....   


Egyéb lehetőségek: Ha időnkből kitelik, el lehet látogatni a közeli Pálos kolostor romjához  meditálni (a Pálos kolostorok mindig „erőhelyeken” épültek és működtek, ahol tiszta és erőteljes energiák vannak jelen; vagy vasárnap reggel lesétálhatunk Káptalantótiba a Liliomkert piacra, ami az egyik legklasszabb és legjobb hangulatú piac, amit valaha ebben az országban  láttam (sok házi finomság, bio ételek, készítmények stb...)


Mit hozzatok: 2 dl hidegen sajtolt olaj (az „olajrágáshoz”), fejlámpa, sátor, hálózsák, polifoam, jóga matrac, pléd, kényelmes ruha, fürdőruha, kényelmes „kirándulós” cipő, meleg ruha, ha hűvös idő köszönt be és egyéb személyes dolgok...


Az étkezésről: A napi két fő étkezéssel kapcsolatban a célom annak elérése, hogy ne az evésre koncentráljunk a napi háromszori étkezéssel (és ezzel sok időt és energiát rabolva el maguntól), hanem más „jógikus” dolgokra összpontosítsunk. Tanuljunk egy kis mértékletességet és önfegyelmet az étkezés terén, hiszen ez a Hatha jóga egyik alaptanítása. Az étek 70-80%-ban nyers és életet adó táplálék és csak 20-30%-ban lesz főtt, de kizárólag hús, tej és tojás mentes, vagyis 100%-ban növényi alapú!

De! Ha valaki ismeri magát, hogy hamar megszokott éhezni, vagy többszöri étkezésre van szüksége, akkor mindenképpen hozzon magának külön egy kis „rágcsálnivalót”(aszalt gyümölcsök, magok, egészséges alapanyagból készült keksz, vagy teljes kiőrlésű, keményebb, magos kenyér, ami eláll több napig stb.)


„Infrastruktúra”: Semmi luxus; minden a maga természetes egyszerűségében, de működik, így az alapvető higiéniai és tisztálkodási lehetőségek adottak: kinti öko-W.C., kerti esővíz zuhany (ha süt a Nap, akkor a víz felmelegszik a Napsugár melege által); vagy „bucket shower” (ahogy Indiában csinálják: megtöltenek egy vödröt meleg vízzel és egy kis kancsó segítségével öntik magunra a meleg vizet); kézmosási lehetőség lavorban. Elektromos áram nincs, de telefonhoz térerő van, tehát telefonálni lehet, de ezt próbáljuk minimálisra csökkenteni. Van a telken egy kőház, konyhával és egy kis közösségi szobával, terasszal....


Hely: Káli medence, Bács-hegy. A legközelebi falu: Káptalantóti, a legközelebbi város Tapolca.


Időpont: a tábor június 4-én, szerda este kezdődik, és június 9-én, hétfő délután ér véget. Szerda estére mindenki érkezzen meg!


Létszám: kb. 10 fő. A létszám korlátozott, a ház befogadóképessége miatt.


Szállás: sátorban (de a konyha és a közösségi helység a házban van).


Megközelítés: autóval Zánkáig, majd Köveskál, Szentbékkála, Káptalantóti irányába: Káptalantótinál a kereszteződésben jobbra kell fordulni egy rossz minőségű, hepe-hupás útra, Diszel felé. Azon zötykölődni kell kb. 1,5-2 km-t, majd egy kis fatáblánál, amire rá van írva, hogy „Bács-hegyi kápolna”, ott jobbra fordulni a földútra, majd egy nagy kőkereszt előtt balra fordulni egy mély, föld úton, és ott jobb oldalon, közvetlenül a fehér templom alatt van a Zöld Templom Jóga Farm. Vonattal Tapolcáig érdemes elmenni, és ott kocsival felveszünk az állomáson. Vagy stoppal Káptalantótiig, és onnan besétálni a templomig.


A táborhoz való hozzájárulás: 30.000 Ft, amely tartalmazza a programokat, az étkezést, szállást a Zöld Templom Jóga Farmon, és Jeszenszky István „házi” koncertjét a csapat részére a Napfényszentélyben. Ha valaki csak egy, vagy pár napra tud bekapcsolódni: 3500 Ft/napi programok+1500 Ft/napi étkezés (ebben az esetben, ha István zenei estjén is ott szeretnél lenni, akkor a „koncerthez” az adomány 2000 Ft).


A Zöld Tempom Jóga Farm blogja: greentempleyogafarm.blogspot.com

Facebook: Csilla Juhasz 
email: csillag.juhasz@gmail.com, 
tel: 0620 5462450


A Zöld Templom Jóga Farm egy születőben lévő vízió, ahol a Természettel összhangban kívánunk élni, a kertben élő zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, ahol a „gazdálkodás” során a növényeket élni hagyjuk és a saját bölcsességükre bízzuk a gyarapodásukat (biodinamikus gazdálkodás). Élet csak élő környezetben létezik, élő elemek közt, élő étekkel táplálva. Ez a Jóga Farm egy kis központ kíván majd lenni, ahol az Élet Erői, mint egy Kozmikus Terápia visszaállítják az elveszett harmóniát a Természettel és Önmagunkkal.



Szeretettel várok mindenkit!

Namaste

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése