Oldalak

2019. november 23., szombat


 "Ember járj, hogy járni tudj!"
 

Avagy miért fáj ma mindenkinek a dereka/háta?????A válasz EGYSZERŰ: mert nem használjuk a lábunkat úgy ahogy kell! Vagyis nem járunk, gyalogolunk eleget!
 

ÉÉÉÉS: soha nem járunk mezítláb!
 

A válasz nevetségesnek tűnik, de inkább sírni kellene rajta...

Kicsit bővebben kifejtve:
Jógával foglalkozom, s az elmúlt egy évtizedben tapasztaltak alapján állíthatom, hogy valóban egyre több és több embernek fáj elsősorban a dereka, illetve a háta. Nagyon sokan pont emiatt kezdenek el jógázni - s nem annak szellemisége miatt.
 

Mivel a jóga eredetileg egy szellemi út, s amikor a jóga Ászana (testpózok) rendszerét megalkották sok száz, vagy inkább ezer évekkel ezelőtt, a cél nem az volt, hogy a gerincsérvet meggyógyítsák vele, vagy a hát bármely degenerációját. Az Ászanák gyakorlása teljesen más célt hivatottak szolgálni.
Az, hogy esetleg egyes Ászanák jó hatással vannak a gerinc egészségére, s netán képesek meggyógyítani egy gerincsérvet csak a 20., de legfőképp a 21. század "melléktermékeként" került előtérbe. A 21. század embere annyira beteg minden szinten, hogy a jóga mára szinte már teljes egészében jógaterápiává vált, és elsősorban arra használják, hogy terápia formájában gerincsérvet, cukorbetegséget, magas vérnyomást, és egyéb rendellenességeket stb. gyógyítsanak vele.

Ezért minden jógaoktató, aki érzi a felelősséget, hogy már nem lehet "akárhogyan" hozzányúlni egy jógatanítványhoz - hiszen ma már mindenki potenciálisan (még akkor is, ha MÉG nincsenek tünetei) gerincproblémás ember - szóval nekünk jógaoktatóknak kötelességünk továbbképezni magunkat "gerincügyben", felhasználva a legmodernebb kutatási eredményeket (amely nem biztos, hogy egyezik azzal, ahogy eddig hozzáálltak és kezelték a gerincbetegségeket!).

Nos, hál'istennek én is megtaláltam azt a "gerinc" tanárt, akitől pont azt a tudást tudom megszerezni, ami eddig hiányzott.
 

...és tanultunk, tanultunk, tanultunk, volt anatómia, fiziológia, néztük az izmot innen, onnan, amonnan, csűrtük-csavartuk úgy, ahogy kell...aztán a tanulmányok végén, amikor összefoglaltunk mindent, "tudományosan" is bebizonyosodott, hogy mi a VALÓDI oka a sok gerincproblémának! És a konklúzió ez volt:HA EGÉSZSÉGES GERINCET AKARSZ:
JÁRJ! GYALOGOLJ!
Méghozzá: MEZÍTLÁB!
És: EGYENLETLEN TALAJON!!


Hát igen, a "same old story" megint visszaköszön: nagy árat fizetünk azért, hogy ennyire elszakadtunk a természettől. Az ember ugyanúgy a természet része, mint az állatok., vagy a növények - elvileg! A Teremtő az embert úgy alkotta meg, hogy a természet részeként a természetben fog élni. A csontvázát, izomzatát járásra tervezte - és nem ülésre! (Pontosabban nem napi 12 óra ülésre). És legfőképpen nem görnyedt ülésre, ahogyan ma szinte kivétel nélkül mindenki ül az iskolapadban, irodában, munkahelyen, TV előtt stb...
És nem úgy tervezte, hogy vastagtalpú cipőkben járjunk betonon, aszfalton, illetve járólapon, parkettán, szőnyegen otthon - papucsban...stb
 

Íme a tudományos magyarázat, (ha ezt ösztönösen nem érezzük), hogy miért jó mezítláb járni:
A talaj egyenletlenségeit a lábnak le kell követni, ami folyamatos izommunkával jár, így  5-6 év terepjárás során a talp szép boltozatossá alakul. (Vagyis ha a gyerek talpa lapos, nem jár eleget mezítláb!)
Mire a gyerek eléri a kiskamasz kort, a gerince stabillá, s optimálisan működővé válik, mert az idegrendszer pontos automatizmusokat alakít ki arra nézve, hogy melyik izomcsoportnak hogyan kell működtetni a másikat ahhoz, hogy MINDEN A LEGNAGYOBB RENDBEN LEGYEN A GERINC ÉS A PORCKORONGOK környékén.
A gerinc görbületei és a láb boltozatos szerkezete maximálisan összefügg.
A láb elvileg három fő ponton kellene, hogy támaszkodjon a talajon. A nagylábújj és a kislábújj mögötti párnás részén, illetve a sarkakon. Ezen pontok között ideális esetben 6 éves koruk környékére már ívek, boltívek húzódnak.
 

EZEKET AZ ÍVEKET A LÁB SOK KIS CSONTJÁT ÖSSZEKÖTŐ SZALAGOK, ÉS A LÁB BONYOLULT IZOMZATA ÉS AZ EGYENLETLEN TALAJ LÉPÉSENKÉNT VÁLTOZÓ DOMBORZATI VISZONYAINAK A FOLYAMATOS STIMULUSA TARTJA FENN.
 

Mivel a természet nem igazán ismer egyenletes felületet, régen ritkán fordult elő, hogy egy talp kilapuljon, és a kis lábizmok is állandó munkára voltak fogva.
Mivel ma főként egyenletes talajon (betonon, aszfalton, járólapon, parkettán) járunk a láb csontjait összekötő szalagok hamar elengedik magukat és túlnyúlnak, így a boltozatok lelapulnak, s a gerinc görbületei is megsínylik a boltozat hiányát, - és jön a derék fájás!
Ha pedig a nagylábújj-kislábújj mögötti boltív rendben van, akkor a térdízület tengelye is megfelelő. Ha azonban az lelapul, akkor a térd berotációba kerül, amitől a medence előre billen. Ez pedig a legutolsó, deréktáji, (lumbáris) csigolya (L5 csigolya) és a keresztcsont legfelső csigolyája (S1) közötti porckorong degenerálódását, és így a csigolyákat hátul összekötő kisízületi felszínek közeledését fogja okozni.
 

A LEGTÖBB EMBERNEK, AKINEK FÁJ A DEREKA EZ A HELYZET OKOZZA A FÁJDALMAT!!!
 

Az L5 és az S1 csigolyák közel csúszása!
Emiatt a kis idegek folyamatos irritációban vannak, ami folyamatos gyulladást tart fenn, s az izmok befeszülnek.
Ezt érezzük állandó, alattomos fájdalomként.
Amikor pedig éles idegi fájdalom lép fel (Pl. egy hirtelen mozdulatnál - általában, amikor hirtelen felállunk) a kis idegek becsípődnek a L5 és az S1 csigolyák közé. Aki már érzett ilyet, tudja, micsoda fájdalom ez.
 

Hát nem jobb inkább végre használni a lábunkat és levenni végre a cipőt????
 

Én néha azon tűnődöm, hogy milyen irányt fog venni az emberi faj biológiai evolúciója, ha ennyit ülünk. Nézzünk meg egy mai átlagos embert, aki reggel felébred s leül kávét inni, reggelizni, majd beül az autóba amivel x idő alatt elmegy a munkahelyére, ott leül a íróasztala mellé és ül legalább 8 órát, utána beül az autóba és elmegy ide-oda, utána hazamegy s leül vacsorázni, majd ezt követően leül a TV, vagy a számítógép elé....Ilyen életforma mellett a lábak tényleg el fognak csökevényesedni, s ne várjuk, hogy a derekunk nem fog fájni!
 

A gyógymód egyszerű:

Le a cipővel!!!

Jó gyaloglást!!!

Szeretettel, Csilla

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése