Oldalak

2013. január 30., szerda

Ayurvéda és Kerala, Dél-India







2008-ban három hónapot töltöttünk egy kis autentikus ayurvéda kórházban Kannurban, Keralában, Dél-Nyugat Indiában. 




Na, nem azért, mert betegek voltunk, hanem azért, hogy tanuljunk a legősibb gyógyítási és egészségmegőrző, (más szóval) betegségmegelőző módszerekről, az ayurvédáról. 

Az ayurvéda több ezer éves múltra tekint vissza, és szó szerint azt jelenti, hogy Az Élet Tudománya. 

Vagyis olyan megfigyeléseken és tapasztalatokon alapuló praktikák tárháza, amelyeket betartva, vagy alkalmazva életünk végéig egészségesek és fiatalosak maradhatunk. 

A másik oka ennek az indiai utazásnak a jóga volt. Minden reggel és este jártam órákra és a kórház keretén belül tanulatam jóga terápiát is.    

Az első hónapban szó szerint beültünk a padba és délelőttönként az Ayurvéda elméletéről tanultunk. 

Délutánonként számos, különféle ayurvédikus masszázs terápiát tanultunk: fejmasszázst, Kalari masszázst, teljes test masszázst, különféle gyógynövényekkel és olajokkal, valamint tejjel és rizzsel. 

Tanutunk olyan módszereket is, amit lokálisan használva a gyógyfüves, meleg olaj csodákra képes a fájó területen. Erre jó teszt volt Robi, akinek éppen nagyon fájt a háta és a kezelés után szinte teljesen megszűnt a fájdalom. 

A második hónapban egy hihetetlenül kormos, "kidőlt-bedőlt" műhelyben voltunk reggeltől estig, ahol a több ezer éves ayurvédikus recepteket készítettük el kizárólag természetes alapanyagokból és gyógynövényekből.

Mindent a földön ülve a földön készítettük kézzel, gépek használata nélkül. Csak hagyományos eszközöket használtunk és minden hagyományos módon készült.





A "kidőlt-bedőlt", kormos műhely, Bala Mesterrel

Bala a nagy tudású füves ember sok mindenre megtanított minket. 





A harmadik hónapban diagnosztikát tanultunk. 
Délelőttönként beültünk a kis kórház rendelőjébe dr. Polian mellé, és együtt vizsgáltuk meg a betegeket. Délutánonként pedig végiglátogattuk azt a pár fekvő betegünket, akik a kórházban tartózkodtak és figyelemmel kísértük a kezeléseiket. 

Látkép a kórház tetejéról
Ez az aprócska, nagyon egyszerű kórház nem a turisták részére jött létre, mint sok ayurvéda központ Keralában, hanem a helyi indiaiak részére. 





A kórháznak saját gyógyszertára van, ahol nagyrészt ott helyben készített orvosságokat, olajokat lehet kapni. Azok a termékek, amelyek nem ott készültek, azok is természetes anyagokból készülnek, az ayurvéda receptjei alapján.

A három hónap végén természetesen mi is végigcsináltunk egy 2 hetes (azért nem többet, mert már nem tudtunk tovább maradni) Panchakarma teraphy-t, vagyis egy alapos belső tisztítást, ami magában foglalt méregtelenítést, izzasztást és egy hosszú beöntés sorozatot.  

Kerala egyébként gyünyörű, buja, zöld, hatalmas pálmaerdőkkel, sok növénnyel... 

Dr. Polián és a keralai dzsungel

Tipikus, csodálatos keralai táj


Ez a három hónap nagyon nagy élmény volt egyrészt, mert sokat tanultam a hagyományos indiai gyógyászatról, másrészt pedig egy nagyon klassz kis társaság verődött össze, akik a világ minden tájáról érkeztek, hogy ayurvédát tanuljanak. 

Az indiai barátaink pedig elvittek minket mindenfelé a környéken...








Szintén az indiai barátaink segítségével, egyszer egy nagyon egyedi szertartásra is eljutottunk, ahová turistákat nem is nagyon szoktak beengedni. Ezt az igen érdekes rituális előadást Kathakalinak hívják és a keralai művészet legkiemelkedőbb jelensége...
Kathakali eredete a második századi templom rituálék világáig nyúlik vissza, azonban ezt a mai letisztul formáját a 17. században érte el. 
Kathakali valójában egy drámai előadás, amely valamelyik hindu eposznak (Mahabarata, Ramayana, Puranas) a nagy morális tanításait, mint igazság, gonoszság, bátorság, erény, stb. "meséli el" eltúlzott mozdulatokkal, tánccal, énekkel, miközben számos dobos iszonyatos erővel dobol, megállás nélkül. Jellemző a rendkívüli fejdísz, színes arcfesték és a ruházat, ami megdöbbentően hatásos. 

Azon az estén, amelyen mi is részt vettünk, három "felvonás" volt, amely az egész éjszakán át, reggelig folyt. A második előadás során a "sámán", szalma ruhájában! belehempergett a tűzbe, de szemlátomást semmi baja sem lett... 
Soha életemben ehhez foghatót még nem láttam.  




Az első felvonás jelmeze










Készül a második felvonás jelmeze




A második felvonás jelmeze





A harmadik felvonás jelmeze





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése