Oldalak

2013. január 29., kedd


Fél év az Ananda Ashramban, Dél-Kelet Indiában



2009-2010-ben egy fél éves Jóga Tanár képzésben vettem részt a tradicionális Guru Kula rendszerben az Ananda Ashramban (International Centre for Yoga Education and Research), Pondicherry-ben, Tamil Nadu-ban, Dél-Kelet Indiában. 

Az Ashramban az ún. Rishiculture Ashtanga Jóga tanításaiba kaptunk beavatást. 


A Rishiculture Ashtanga Yoga két, több ezer éves múltra visszatekintő tanítványi lánc összeolvadásából jött létre. Ez a két vonal, az Észak-Indiai Bengáli Tantra Tradíció és a Dél-Indiai Saiva Siddantha Tradíció. 
(Mára már nem sok, ezer évekre visszavezethető tanítványi  lánc maradt életben Indiában).

Swami Gitananda és a legifjabb Guru növendék
A Rishiculture Ashtanga Jóga atyja Dr. Swami Gitananda Giri Guru Maharaj, ezért ezt a jógairányzatot Gitananda jógának is nevezik. Swami Gitananda személyes tanítványa volt a megvilágosodott Siddha Mesternek, Swami Kanakanandának, aki mellett a klasszikus Guru Kula rendszerben tanult és fejlődött. Swami Kanakananda - ismertebb nevén Shri Ram Gopal Mujumdar - az a személy, akit Yogananda a könyvében, mint a "Szent, aki nem alszik" (Sleepless Saint) említ meg.  

Swami Kanakananda, Swami Gitananda, Ghandi és Amma 
Swami Gitananda az Ashramot 1968-ban alapította. 1993-ban bekövetkezett halála óta a központot felesége Yogacharini Meenakshi Devi Bhavanani (Amma) és fia Yogacharya Dr.Ananda Balayogi Bhavanani vezeti. 



Dr. Ananda

(A Rishiculture Ashtanga jóga nem azonos a ma népszerű, dinamikus Ashtanga Vinyasa jógával. Krishnamacharja és Sri K. Pattabhi Jois vonala).


Dél-Indiai Saiva Siddantha és a 18 Siddha Tradició ma élő hagyatéka a Kriya Jóga Tradíció, amelybe szintén beavatást kaptam 2012 júniusában.
A 18 Siddha, 18 megvilágosodott Jógi volt, akik nemcsak a jóga történetében, hanem az emberiség tudatevolúciójában nagyon fontos szerepet töltöttek be. Az utolsó Siddha a mai is élő Babaji, aki létrehozta a Kriya Jóga Tradíciót, amelyről Paramahamsza Yogananda Egy jógi önéletrajza c. könyvéban olvashatunk 


Az Ananda Ashramban eltöltött fél év során 750 óra elméleti és 750 óra gyakorlati képzést kaptunk. Tanultunk ászanákat, pranayamákat (légzéstechnika), szanszkrit nyelvet, indiai táncot, mantrákat, bajanokat (indiai énekek),  tanulmányoztuk a szent írásokat és az Ashtanga jóga különböző aspektusait. Emellett számos workshop-on, konferencián, jóga fesztiválon, jóga versenyen és megszámlálhatatlan kúltúrális rendezvényen vettünk részt. 



Számos szertartáson, ünnepségen is részt vettünk a jóga és a helyi tradíciókat követve...


A Guru Puja keretén belül emlékeztünk meg Swami Gitanandáról és tanítványi lánc nagy Tanítóiról és Mestereiről.  


Indiában az élő virágfüzér a legnagyobb tisztelet jelképe.  
A sok gyümölcs pedig felajánlás a Gurunak.












Az összetört kókusz az Összetört Egót szimbolizálja....







A friss élő virág az élet minden területén jelen van: az asszonyok hajában, a ház kapuja előtt elszórva a földön, az oltáron...ezért az utcán szinte mindenhol árulják a friss virágfejeket. 




A szertartásokat Dr. Ananda vezette
















Indiában nagy hagyománya van a színezett rizsporból készített Mandaláknak. Az asszonyok precíz pontossággal, pillanatok alatt "rajzolják" meg ezeket a csodálatos Mandalákat a földön. 



















A Puja (Tűzszertartás) az indiai hagyomány fontos része. Dr. Ananda egyszer tartott Puja-t az Ashramban azután, hogy egy egész éjjelen át, megszakítás nélkül zengtük a OHM mantrát. 


Tűzszertartás 

Az Indiai konyha messze földön híres....és mi hat hónapon keresztül lubickolhattunk a gasztronómiai élvezetekben. Az Ashramban egy kiváló szakácsnő főzött nekünk helyi ételeket, amit az indiai hagyományok szerint, legtöbbször a földön pálmalevélen tálalva ettünk, kézzel. 





A napunk hajnal 4.30-kor kezdődött, és 5.00-kor már ott álltunk az oltár előtt és a reggeli mantrákat, imákat mormoltuk egy szép szertartás keretében. Ezt egy órás meditáció követett az Ashram lapos tetején, még sötétben, legtöbbször a Hold fényben a pálmafák susogó ágai alatt, háttérben az Indiai óceán morajával. Ezt a csodálatos hajnali meditációt a Napfelkelte és két óra Hatha jóga óra, majd a reggeli követte.

Reggeli Hatha jóga óra


Reggeli után az úgynevezett Karma jóga keretén belül mindenki elvégezte a maga kötelességét az Ashram felé. Ez után jött a két órás pranayama óra, majd a várva várt ebéd szünet. Ebéd után volt kb. 2 óra szabad időnk, ami csak elviekben volt szabad, mert mindig volt valami tennivaló. 
Délután 16.00 órakor mantra és szent szövegek tanulása kezdődött, amit 18.00 órakor a vacsora követett. 



A "tanterem"

19.00 órakor énekeltünk egy kicsit, majd 19.30-tól 21.30-ig filozófia és elméleti oktatást hallgattunk. 22.00 órakor, az esti záró ima után mindenki bezuhant az ágyába, egy kis éjszakai tanulás, olvasás után...


Életem egyik legérdekesebb és legfelemelőbb tapasztalata volt ez a fél év...








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése